Vad är SEO och varför är det viktigt att sätta sig in i det?

Google är fullt av möjligheter att göra ditt företag mer synligt på relaterade sökningar med hjälp av SEO (sökmotoroptimering). Dessa möjligheter avtar dock långsamt med tiden, och i framtiden kommer ett fåtal företag äga nästan alla nyckelord i sin bransch. Som SEO-specialist kommer jag i den här artikeln att berätta varför.

Men för att göra det måste vi djupdyka i SEO för att förstå hur det fungerar.

Några snabba grunder om SEO

95 % av söktrafiken går inte vidare till sida 2, och 70,4 % av klicken går till de första 5 resultaten. Detta betyder att det i princip är värdelöst att vara på andra sidan på Google. [1]

Google tillåter som mest 10 sökresultat på förstasidan, men ibland ännu färre när företag betalar för de översta och nedersta annonsresultaten.

Att äga ett sökord på Google är relaterat till tre huvudfaktorer

  1. Auktoritet (Baserat på Googles algoritm för att utvärdera din webbplats som branschledare)
  2. Sökords-optimerat innehåll (innehåll skrivet för att rankas bra med vissa sökord)
  3. Användarsignaler (användarsignalerna visar för Google om ditt innehåll är bra eller inte för sökordet)

Nu när du har fått grunderna kan vi gå in mer i detalj på varför Googles sökruta kommer att vara begränsad till ett fåtal utvalda företag i de flesta branscher. Men först ska vi gräva lite djupare i sajtens auktoritet.

Auktoriteten bygger i huvudsak på 2 faktorer

  1. Sidans popularitet. Detta mäts efter hur många andra webbplatser som länkar till det, och hur många gånger varumärket har nämnts online.

  2. Mängden branschrelaterat innehåll. Detta visar Google att webbplatsen producerar innehåll och är en informationskälla. Om kvaliteten på innehållet är hög kommer Google att belöna webbplatsen med auktoritet inom branschen. [2]

Saken med auktoritet är att det är uppenbart att de äldre mer etablerade sajterna ligger långt före nya konkurrenter i detta spel. De större företagen kommer också alltid att ha mer resurser att generera både innehåll och länkar online. I det långa loppet kommer detta att resultera i att ett fåtal branschledare äger topprankningen för de flesta sökord inom en bransch. Det betyder att om vi tittar på statistiken som nämns i början av inlägget så går mindre än 5 % av all trafik på Google till småföretag.

Är det värt att börja med SEO eller är det för sent?

SEO idag är precis som bitcoin 2014, det är redan värt mycket, men det kommer att bli ännu mer värdefullt inom en snar framtid. Anledningen till detta beror på Googles växande popularitet när ’millennials’ söker efter att uppfylla sina behov online istället för att förlita sig på kontakter som den äldre generationen gör.

Om du gör en SEO-strategi för din webbplats nu kan du vara väl förberedd för framtiden och till och med slå jättarna på lång sikt. Detta har gjorts flera gånger redan av hungriga entreprenörer som varit mer engagerade i SEO än Fortune 500-företagen. Dessa entreprenörer har satsat på att producera en otroligt stor mängd innehåll och att skapa tunga ’backlinking’-strategier.

Kan man inte bara betala för en ranking i Google?

Jo, just nu kan man det.

Men, Googles annonsering är föremål för CPC-inflation (den stigande kostnaden för annonsering på Google). CPC-inflationen i en bransch kan lätt öka med 100 % från år till år, vilket i sin tur innebär att endast de mest väletablerade företagen med god kontroll över sin CAC (customer acquisition cost) och CLV (customer lifetime value) kommer att kunna tjäna pengar på Google-annonsering. Små företag har mycket att göra och fokuserar därför lite mindre på enstaka siffror - vilket gör det svårare att tjäna pengar på annonsering. [3]

Så, vad är slutsatsen?

Om du är i en bransch där trenden för franchising och affärskedjor är uppåtgående bör du förbereda ditt företag för kamp just nu. Som tur är så är SEO fortfarande en del av marknadsföringen som underskattas eftersom många inte förstår att Google-sökning alltid är kopplat till ett behov. Detta gör att Google fortsatt är en av de mest värdefulla marknadsföringskanalerna. 

  1. https://www.searchenginejournal.com/google-eat/what-is-it/ 
  2. https://www.emarketer.com/chart/251898/us-google-paid-search-growth-metrics-cost-per-click-cpc-by-retail-product-category-q3-2021-change-vs-prior-year 
  3. https://firstpagesage.com/seo-blog/google-click-through-rates-ctrs-by-ranking-position-in-2022/
Gästbloggare: Henrik Park

Gästbloggare: Henrik Park

Henrik Park är en SEO-specialist från Norge som har grundat SEO-byrån Marketin.no. Han har hjälpt flertalet företag att bli de mest synliga på Google i sin bransch.

Följ Gästbloggare: Henrik Park på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.