Vad du kan förvänta dig av livet som egenföretagare

Går du runt och leker med tanken att starta eget? Kanske har du alltid drömt om livet som egenföretagare? Med e-handelns framfart de senaste åren är drömmen om att starta en webshop inte helt ovanlig. Men har du koll på de möjligheter, men även utmaningar som följer med i livet som entreprenör?

Vem har inte drömt om att arbeta från en strand på Bali? Livet som egenföretagare kan tyckas oändligt långt bort, men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Kanske har du redan en idé, eller kanske har du inte kommit dit ännu – oavsett vad, är du varken den första eller den sista med dessa drömmar.

Att starta eget innebär flera möjligheter, du får en flexibilitet som är svår att uppnå som vanlig anställd i ett nio till fem-jobb. Du behöver aldrig be chefen om ledighet, att få ta med familjen på äventyr mitt i veckan eller planera din semester utifrån dina kollegors. Du kan också välja varifrån du själv vill arbeta - exempelvis från Bali.  

Som egenföretagare är tiden din egen

Väljer du att starta eget, blir också tiden helt din egen. Det betyder dock inte att du kan ta ledigt för en dag på golfbanan - åtminstone inte i början. Livet som egenföretagare innebär snarare en massa hårt arbete, och en hel del tid framför datorn och administrativa uppgifter. I början kan det kännas svårt och slitigt, och därför är det inte ovanligt att egenföretagare arbetar dygnet runt i inledningen. Men med framgångar följer ofta större frihet, och du kan sätta schemat som passar dig bäst. 

Glädjen blir dubbelt så stor

När allt det hårda, inledande arbetet äntligen börjar ge resultat, är förtjänsten helt din egen. Dina framgångar kommer kännas tusen gånger bättre när det är din egen verksamhet som skapat resultatet. Tillfredsställelsen hos egenföretagare när de lyckas är sällan blygsam, när första försäljningen äntligen gått igenom ger det inte ofta blodad tand för fortsatt arbete.  

Det behöver inte vara ensamt

En av de utmaningar som ofta uttrycks av egenföretagare är ensamheten som kan uppstå av att starta eget. Som egenföretagare är det ovanligt att ha råd med anställda, åtminstone de första åren, och tillbringar därför större delar av tiden utan ett bollplank. Men det går att lösa! Det finns flera olika möjligheter att nätverka med andra egenföretagare både fysiskt och online, som seminarium, forum och webinars. Vill man inte delta i nätverksträffar, kan man istället hyra in sig i ett kontorslandskap, och på det sättet känna sig som en del av något större och kanske hitta någon där att utbyta idéer med.

Livet som egenföretagare ligger för dina fötter, och vi tror att du kan klara det galant! Kan du se dig själv som din egen chef? Ta steget!

Inte tagit steget än, men är sugen på att starta  upp din egna webbutik? Passa på att läsa vår e-bok som guidar dig genom 10 enkla steg! 

Kom igång med e-handel

Amanda Ring

Amanda Ring

Amanda jobbade tidigare som marknadsassistent på DIBS (numera Nets) vid sidan om sina studier och har därefter jobbat inom e-handel och digital marknadsföring.

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.