Att köpa domän till din nya webbutik

För att kunderna ska hitta till din nya webbutik måste den förstås finnas på internet. För att den ska göra det behöver du köpa en egen domän – en webbadress – som din butik kan ligga på.

Bestäm namn på din webbutik

Namnet på din webbplats ska helst både vara enkelt att komma ihåg, uttala och stava så att kunderna kan hitta butiken antingen genom att skriva in webbadressen eller söka via Google. För enkelhetens skull kan du välja samma namn som på ditt bolag om det går – så ser kunderna samma namn överallt.

.se eller .com?

Ska du då välja en .com-domän eller räcker det att den slutar på .se? Till att börja med bör en .se-domän täcka dina behov om du bara planerar att sälja till Sverige. Om du å andra sidan planerar att rikta dig till flera länder kan det vara smart att välja en .com-domän, som ju är känt av konsumenter i hela världen.

Om du inte vet vilka länder du kommer sälja till ännu kan ett alternativ vara att köpa både en .se-och en .com-domän. Då har du tagit höjd för att växa, även om du bara kommer använda den ena till att börja med. Att köpa två domäner kostar förstås lite extra, så fundera igenom innan hur du vill göra.

Se om ditt domännamn är ledigt

I Sverige är det Internetstiftelsen i Sverige (IIS) som ansvarar för drift och administration av alla .se- och .nu-domäner. Gå in på iis.se och använd rutan högst upp för att testa om domänen du vill ha är ledig. Om den är det blir du skickad vidare till en av de många leverantörer där du kan köpa domänen och följa deras guide till hur du kommer igång.

Gör såhär

  • Gå in på iis.se och se om din domän är ledig. Om den är det får du en länk till så kallade registrarer – företag som är godkända att förhandla domäner.
  • Följ deras guide för hur du kommer igång och aktiverar domänen. Var noggrann när du väljer registrar – det kan finnas hundratals kronor att spara på exakt samma sak!

Trögstartad? Hämta vår e-bok gratis som genom 10 enkla steg guidar dig genom uppstarten av din webshop!

Ebba Edlund

Ebba Edlund

Jag jobbar som marknadsansvarig för betalningar på nätet på Nets. Hör gärna av dig till mig med kommentarer, frågor eller vad du vill läsa mer om: eedlu@nets.eu.

Följ Ebba Edlund på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.