Ta betalt i Danmark

Många av våra kunder frågar hur det fungerar i Danmark när det gäller att ta betalt. Det är enkelt att komma igång: En svensk ehandelsbutik som är kund hos Nets behöver bara lägga till danska valutan hos sin nuvarande inlösare för Visa och MasterCard för att kunna komma igång. Man bör överväga att även ta emot Dankort.

Det finns 4,5 miljoner Dankort i Danmark. Av dessa så är det knappt en miljon som enbart har Dankortslogon och drygt 3,5 miljoner som har både Visa- och Dankortslogotypen.  Om du kan ta emot Dankortet i din ebutik så kommer det fungera som en kvalitetsstämpel och du kommer uppfattas som en danskare butik. Men det är möjligt att starta utan. Det finns ett antal krav som NETS ställer för ett ge en kund inlösenavtal för Dankort;

  • Din forretning skal være dansk registreret og fungere fra en dansk adresse
  • Du skal have en konto i et dansk pengeinstitut
  • Du skal kunne dokumentere tegningsregler
  • Du eller din forretning må ikke være registreret i Experians RKI-Kreditinformation

Vi på Nets har ett samarbete med Exportrådet som kan hjälpa e-butiker att uppfylla dessa krav.  Utöver de vanligaste korten finns även en rad mindre vanliga kort som Nets stödjer och som man bör känna till. American Express, Diners Club, eDankort (totalt 32.000 köp under 2011), Forbrugsforeningskort (ca 270.000 utställda kort), Getitcard som ändrat namn till Bancore, samt de flesta lojalitetskort som Ikano Bank stödjer (Ikea, HM, Q8 etc).  

Även direktbetalning finns i Danmark via Nordea ePayment och Danske Netbetaling. Paypalförekommer också i någon mån.  Riskerna med att acceptera Visa och MasterCard med 3D Secure är små. Det kan förekomma bedrägerier på Dankortet som ju saknar motsvarigheten till 3 D Secure men det är i mycket liten omfattning.

Fakturalösningar/delbetala förekommer ännu i liten utsträckning, endast 3 % av danskarna föredrar detta betalsätt (enligt Nets e-handelsindex). Dessutom har Danmark dåligt lagstöd för krav- och inkassoförfaranden vilket gör att fakturaleverantörerna inte kan ha samma effektiva hantering som i exempelvis Sverige. Förhoppningsvis kommer även detta betalsätt slå igenom i grannlandet med tiden. Nets har stöd för Klarna, Sveawebpay, Gothia och Collector.

De mobila lösningar vi har sett i Danmark har varit kortlösningar med tickets. Det vill säga, konsumenten registrerar sig vid första köpet och därefter sker köpet med one-click-buy. Exempel på denna lösning är DSB (danska SJ) som Nets hjälper med betalningarna i deras app. Det finns flera initiativ på den den danska marknaden som i framtiden kan bli något att räkna med i mobilen. Titta till exempel på http://www.mobilpenge.dk/. Frågor? Hör av dig! :-)

Uppdatering 2013-01-07: Jag rekommenderar även @nolingos läsvärda blogginlägg om att sälja till Danmark. Del 1 handlar om bakgrunden till beslutet, del 2 sammanfattar uppstarten, i del 3 intervjuas Peowww.shirtstore.se och i del 4 förklaras hur bolagsbildning i Danmark går till.

Patrik Müller

Patrik Müller

Jag har jobbat med betalningar inom e-handel i 15 år och har haft många olika roller under den tiden. Nu arbetar jag som e-handelsexpert på Nets. Bland annat så föreläser jag om e-handel, modererar evenemang och deltar i paneldiskussioner. Jag gör mycket omvärldsbevakning av e-handel och delar gärna av mig av mina fynd på Twitter och LinkedIn, så följ mig gärna där. Vill du höra av dig till mig med tips, åsikter eller kritik så kommentera i bloggen eller så mejlar du mig på pmull@nets.eu. Texta eller ring på 0709-370 420.

Följ Patrik Müller på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.