Ta betalt på nätet i Norge och Danmark

Vilka betalsätt som föredras och används i Norge och Danmark skiljer sig en del från Sverige och här går vi igenom vad som gäller i respektive land. Självklart skiljer det sig även mellan olika åldersgrupper, så läs gärna vår e-bok Nordisk E-handel om du vill fördjupa dig i ett specifikt segment.

Vi har tidigare tittat på vad som är viktigt att tänka på när du vill börja sälja på nätet till norska och danska konsumenter. Nu fortsätter vi genom att fokusera på vår eget favoritområde – betalningar på nätet.

Sälj på nätet till norska konsumenter

  • Favoriterna kort, PayPal och faktura föredras av flest
  • Mobilanpassad sajt eller app nödvändigt när du säljer till norrmän

Norrmännen föredrar kortbetalning framför andra betalsätt precis som vi svenskar. 63 procent vill helst betala med kort på nätet, men lösningar som PayPal och faktura föredras också av många konsumenter. Därför är det viktigt att erbjuda flera sätt att betala.

Vi nordbor gillar våra smartphones och handlar gärna via app, men i Norge är det faktiskt ännu mer populärt än i resten av Skandinavien. Med en stor vana av mobil shopping kommer också krav på din webbutik – hela 47 procent av norrmännen har avbrutit köp för att sajten inte var mobilanpassad. Om du inte har en app är därför en mobilanpassad butik ett absolut måste för att sälja till norska marknaden.

Hälften av norrmännen handlar i utländska webbutiker, så att din butik inte är norsk behöver inte vara ställa till med problem i sig. Det som driver norrmännen att e-handla utanför landets gränser är framförallt priset, vilket nog alla som köpt en pizza i Oslo kan förstå. Det är dock viktigt att vara supertydlig med tull- och momsregler, för om kunden inte hittar detta på din sida finns det en stor risk att det inte blir något köp.

Sälj på nätet till danska konsumenter

  • I Danmark är det kortbetalning som gäller 
  • MobilePay är den tredje mest nedladdade appen

I Danmark föredrar de allra flesta konsumenter att betala med kort, hela 82 procent. Det är betydligt fler än i både Sverige och Norge där kort visserligen är mest populärt, men inte alls i samma utsträckning. När du vill sälja till Danmark gäller det därför att erbjuda kortbetalning – och överväg att även inkludera populära Dankortet, men för det krävs danskt CVR-nummer och en fysisk adress i Danmark.

Det senaste året har användandet av det mobila betalsättet MobilePay formligen exploderat - så mycket att det är den tredje mest nedladdade appen i Danmark just nu. För att betala skriver konsumenten in sitt telefonnummer knutet till MobilePay och godkänner i sin mobiltelefon för att pengar ska dras från det anslutna betalkortet.

New call-to-action

Ebba Edlund

Ebba Edlund

Jag jobbar som marknadsansvarig för betalningar på nätet på Nets. Hör gärna av dig till mig med kommentarer, frågor eller vad du vill läsa mer om: eedlu@nets.eu.

Följ Ebba Edlund på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.