Välj bolagsform för din e-handel

Innan du kan förverkliga drömmen om att bli e-handlare behöver du starta företag. När du startar och registrerar din verksamhet ska du välja vilken bolagsform den ska vara. Välj med omsorg – med olika bolagsformer följer olika krav att ta hänsyn till. 

Med vissa bolagsformer följer krav på startkapital – och det är bolagsformen som avgör vem som får ta hand om räkningarna om det skulle visa sig att det inte går som du tänkt dig. Det finns med andra ord inte en bolagsform för e-handel, utan det är din situation och dina behov som styr valet.

Enskild firma

Om du startar företag själv är det mest sannolikt att du ska välja bolagsformen enskild firma. Här står du som ägare, tar själv risken och har personligt ansvar för att täcka kostnaderna om det skulle sluta med en konkurs. Det finns inga krav på startkapital, så du behöver inte ha något stort sparkonto för att komma igång.

Handelsbolag

Om du startar företag tillsammans med din partner, vän, mamma eller någon annan kan ett handelsbolag vara alternativet för er. Här blir alla delägare bolagsmän och ni bestämmer vilka som kan företräda företaget och ingå avtal i bolagets namn. Alla deltagare är personligt ansvariga för eventuella förluster och det ställs inga krav på startkapital. Det är viktigt att teckna ett kompanjonsavtal så att ni vet exakt var ni står i förhållande till varandra.

Aktiebolag

Ett AB, eller privat aktiebolag, kan både ägas av företag och fysiska personer och det kan finnas en eller flera ägare. Kravet på startkapital är 50.000 kr. I gengäld är du inte personligt ansvarig för förluster om det skulle gå fel. Du ansvarar nämligen bara för det belopp du har satt in i verksamheten och banken och övriga fordringsägare kan normalt inte kräva att få betalt från dig privat. Även om de flesta aktiebolag är enmansföretag ska det finnas en styrelse och hållas bolagsstämma.

Publikt aktiebolag

Som privatperson behöver du inte tänka på publikt aktiebolag till att börja med. Här krävs det 500.000 i startkapital och det finns bland annat krav på styrelseledamöter och styrelse. Spara planerna på publikt aktiebolag till miljonerna börjar rulla in.

Vad händer sen? 

När du har kommit fram till vilken bolagsgform som passar dig är det dags att registrera verksamheten. Hur du gör det och mycket annat kan du läsa i vår kostnadsfria e-bok:

Ebba Edlund

Ebba Edlund

Jag jobbar som marknadsansvarig för betalningar på nätet på Nets. Hör gärna av dig till mig med kommentarer, frågor eller vad du vill läsa mer om: eedlu@nets.eu.

Följ Ebba Edlund på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.