Nordic Payment Report: Så betalade vi under 2020

Nets har publicerat Nordic Payment Report, en årlig rapport som granskar hur konsumenterna valde att betala inom den fysiska handeln under det föregående året. Rapporten baserar sig på en konsumentundersökning som gjordes i fyra nordiska länder under 2020. Vi kan se att coronapandemin hade en tydlig påverkan på vilka betalsätt konsumenterna föredrog och hur de valde att spendera sina pengar.

I Nordic Payment Report presenterar vi föredragna betalsätt under 2020 och ytterligare insikter inom bl.a. följande områden:

  • Fysiska butiker generellt
  • Livsmedelsbutiker
  • Restauranger och caféer
  • E-handel (med information från Nets E-handels rapport)
  • Betalvarumärken
  • Digitala kvitton
  • Lojalitetslösningar

Vi tar en snabb titt på delar av innehållet nedan, men du är välkommen att ladda ner hela rapporten- som naturligtvis är helt gratis. Trevlig läsning!

Corona påverkade vår spendering

Vår konsumtion under 2020 reflekterar det faktum att vi spenderade mera tid hemma på grund av Covid-19. Detta ledde även till att behovet av att uppdatera saker och ting hemma blev större, och vi spenderade mera pengar på byggvaror, heminredning och växter än tidigare.

Att vi har spenderat mera tid hemma, har även påverkat transportsektorn. Antalet resenärer både lokalt, nationellt och internationellt minskade markant och var det lägsta vi sett på väldigt många år. I Sverige minskade konsumtionen inom transportkategorin med 10,3% förra året. Vi förväntar oss dock ett uppsving i antalet resenärer i takt med att corona-situationen sakta blir bättre.

En annan bransch som påverkats av att vi varit mera hemma under 2020, är restaurangbranschen, där tillväxten avtog med 27,4% i Sverige. Även här tror vi att tillväxten kommer att ta ny fart i takt med att restriktionerna avvecklas.

Nya betalningsvanor

Även om närmare 90% av konsumenterna i Norden fortfarande föredrar att betala med kort, har coronapandemin också påverkat våra betalningsvanor. Hantering av kontanter är dyrt för handlare och allt fler företag har valt att inte ta emot kontanter alls. Användningen av kontanter har även minskat på grund av rädslan för smittspridning och av samma orsak ser vi även en ökning av kontaktlösa betalningar. I Sverige ökade de kontaktlösa betalningarna av samtliga kortbetalningar från 44 till 62 procent under 2020.

Användningen av mobilbetalningar är även en ökande trend. Däremot har denna ökning varit mera blygsam och vi väntar oss inte att mobilbetalningar går förbi kortbetalningar som populäraste betalsätt inom den närmaste framtiden.

Läs mera om svenskarnas sätt att betala och få tillgång till den fullständiga statistiken genom att ladda ner Nordic Payment Report 2020 här.

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.