Nu är SCA infört i Sverige - här är resultatet

Nu har det nya kravet från EU på att alla betalningar på nätet ska verifieras av köparen införts av de flesta av de svenska kortutgivarna. För de vanligaste korttyperna Visa- och Mastercardtransaktioner sker verifieringen med hjälp av 3D Secure (protokollet som gör att kunden får upp ett fönster där de kan verifiera sig) och Mobilt BankID (metoden de svenska bankerna valt för att kunden ska identifiera sig i det nämnda fönstret)Här finns mer information om SCA om du inte känner till det.  

Så hur har det gått i Sverige?

För de flesta webbutiker verkar det ha flutit på utan några större problem. Någon enstaka kortutgivare har haft lite initiala störningar och deras kunder har fått nekade transaktioner under vissa förutsättningar 

Det har också varit en del utmaningar för kunder med prenumerationsbetalningar som startades innan reglerna trädde i kraft. Eftersom prenumerationsbetalningar har en speciell status i regelverket behövs det skickas med en viss märkning genom hela kedjan av aktörer (webbutik, betalleverantör, kortinlösare, kortutgivare) för att det ska fungeraDet här är dock barnsjukdomar som rättas till nu löpande tillsammans av aktörerna. Bortsett från detta har vi inte sett några större effekter för e-handeln i Sverige som helhet.  

Svenska konsumenter vana vid att använda Mobilt BankID

En stor orsak till att vi i Sverige relativt enkelt kunnat uppfylla EUs nya regelverk beror på att webbutikerna sedan länge har använt 3D Secure och att konsumenterna är vana vid att använda Mobilt BankID. Vi rekommenderar att du även erbjuder exempelvis Swish i din webbutik för att vara säker på att det finns andra betalningsalternativ för dina kunder.  

Utmaningen har varit avsevärt större i till exempel Danmark. Där har användningen av 3D Secure inte varit särskilt utbredd bland webbutikerna. Samtidigt har danskarnas variant av Mobilt bankID – NemID – ändrat sin funktion vilket gör att många danska konsumenter har ställts inför två nya utmaningar.  Om du säljer till Danmark är vårt tips att även lägga till MobilePay Online för att ge dina danska kunder ytterligare ett betalningsalternativ.

Kontakta oss om du vill lägga till betalsätt  

Om du vil lägga till betalsätt i din webbutik kan du kontakta oss på ecommerce-sales-se@nets.eu eller ring 08-44 68 35 24 så hjälper vi dig. Har du frågor om Strong Customer Authentications är du välkommen att höra av dig till oss på ecom-se@nets.eu eller ring oss på 08-609 92 00. 

Patrik Müller

Patrik Müller

Jag har jobbat med betalningar inom e-handel i 15 år och har haft många olika roller under den tiden. Nu arbetar jag som e-handelsexpert på Nets. Bland annat så föreläser jag om e-handel, modererar evenemang och deltar i paneldiskussioner. Jag gör mycket omvärldsbevakning av e-handel och delar gärna av mig av mina fynd på Twitter och LinkedIn, så följ mig gärna där. Vill du höra av dig till mig med tips, åsikter eller kritik så kommentera i bloggen eller så mejlar du mig på pmull@nets.eu. Texta eller ring på 0709-370 420.

Följ Patrik Müller på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.